WA autoverzekering

WA Autoverzekering

Op deze pagina vindt u een beschrijving van een WA autoverzekering en handige tips bij het afsluiten van een WA autoverzekering. Een WA autoverzekering staat voor een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering.

Uitleg WA autoverzekering

Als u een auto bezit, bent u verplicht om een WA-verzekering te hebben (of u moet nooit de openbare weg op gaan met deze auto). Deze autoverzekering is de meest basis verzekering die u kunt afsluiten. U bent hierbij alleen verzekerd voor de schade die u met uw auto bij een ander persoon of ander voertuig veroorzaakt.

De WA autoverzekering is wettelijk vastgelegd in de WAM (Wet Aansprakelijkheidverzekering Motorvoertuigen). U bent wettelijk verplicht om een WA autoverzekering te nemen om ervoor te zorgen dat iedere verkeersdeelnemer een vergoeding krijgt voor schade als er iets buiten hun schuld in het verkeer gebeurt.

U bent met een WA autoverzekering meestal verzekerd voor de materiële schade of letsel die u een ander aanbrengt. Daarnaast bent u meestal met een WA autoverzekering in Nederland verzekerd voor de bergingskosten van uw eigen auto als uw auto dermate beschadigd is dat hij niet meer verder kan rijden.

Als u in het buitenland door een ongeluk niet verder kunt rijden en als het niet meer mogelijk blijkt te zijn om op korte termijn uw auto te reparen, dan is het vervoer van u en uw auto naar Nederland meestal ook verzekerd. Bij sommige verzekeraars worden ook het vervoer van andere inzittenden van de auto, eventuele hotelkosten en de reparatiekosten vergoed.

Verder is de schade die wordt veroorzaakt door goederen die met de auto worden vervoerd met een WA autoverzekering gedekt (bijvoorbeeld als er iets van uw imperiaal afvalt en uw hiermee schade veroorzaakt).

Waar moet u op letten bij het afsluiten een WA autoverzekering?

Per verzekeringsmaatschappij bestaat niet alleen een verschil in prijs, maar er bestaat ook een verschil in de algemene voorwaarden en de dekking van de verschillende WA autoverzekeringen. Zo kan het gebeuren dat een op het eerste gezicht goedkope WA autoverzekering een lage dekking heeft. En als er iets gebeurt, u in de problemen kunt komen.

Daarom dient u zorgvuldig de algemene voorwaarden van de verschillende WA autoverzekeringen te lezen en met andere verzekeringsmaatschappijen te vergelijken, voordat u een WA autoverzekering afsluit.

Er zijn een aantal zaken waarop u moet letten bij het afsluiten van een WA autoverzekering. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden:

Het bedrag waarvoor u verzekerd bent als u met uw auto materiële schade of letsel toebrengt aan iemand anders. Bij sommige aanbieders van een WA autoverzekering is dit als u schade veroorzaakt bij een persoon 1 miljoen euro, maar bij andere kan dit 2,5 miljoen euro zijn. En bij het gehele ongeval (dus ook materiële schade) is meestal tot 5 miljoen euro gedekt, maar dit kan ook per verzekeraar verschillen.

– Het dekkingsgebied waarbinnen de WA autoverzekering geldig is. Dit kan ook per verzekeringsmaatschappij verschillen.

-De schade aan uw eigen auto is dus niet verzekerd bij een WA autoverzekering. Het gebeurd vaak dat er alleen een WA autoverzekering wordt afgesloten als auto’s weinig waarde hebben. Dit zijn doorgaans auto’s van acht jaar of ouder. Het is dan minder erg als er iets met uw eigen auto gebeurt.

– Vaak zijn de inzittenden van uw auto wel verzekerd bij een WA autoverzekering. Kijk dit wel eerst na in de algemene voorwaarden of vraag dit aan de verzekeringsmaatschappij. Als de inzittenden wel zijn verzekerd dan hoeft u dus niet een aparte inzittenden verzekering af te sluiten.

Daarnaast staat er in de algemene voorwaarden vaak een aantal situaties beschreven waarbij u meestal niet gedekt bent met uw WA autoverzekering.

– Schade die is veroorzaakt terwijl u geen geldig rijbewijs heeft.

– Schade die is veroorzaakt terwijl u meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol heeft genuttigd.

– Schade die is veroorzaakt met een gestolen auto.

– Schade die is veroorzaakt tijdens een wedstrijd of behendigheidsrit.

– Schade die is veroorzaakt als u met uw auto iets anders deed dan is opgegeven bij uw verzekeringsmaatschappij.

– Schade die is veroorzaakt met opzet.

WA-plus autoverzekeringen

Een WA-plus verzekering wordt ook nog wel eens een WA-extra verzekering genoemd. Bij een WA plus verzekering heeft u niet alleen een WA autoverzekering (dekking bij materiële of letsel schade aan andere personen of voertuigen), maar is uw eigen auto ook verzekerd tegen bepaalde schade.

Meestal is dit bij schade bijvoorbeeld veroorzaakt door storm, bliksem, brand, botsing met een dier of diefstal. Onder welke omstandigheden u wel of niet verzekerd bent met een WA-plus autoverzekering verschilt ook per verzekeringsmaatschappij.

Ook bij deze verzekering is het verstandig om zorgvuldig de algemene voorwaarden te lezen en deze te vergelijken met algemene voorwaarden van andere aanbieders van WA-plus autoverzekeringen.