Schadevrije jaren

Het bonus-malussysteem

De verzekeringsmaatschappijen werken met een bonus-malussyteem. Bij dit bonus-malussysteem wordt u beloond als u schadevrij rijdt en wordt u bestraft als u veel schade claimt die door uw schuld is veroorzaakt. Het loont dus heel erg om voorzichtig auto te rijden.

Het systeem bestaat uit een ladder. Deze ladder heeft meestal 15 tot 20 treden. Ieder jaar dat u geen schade heeft geclaimd zal u bijvoorbeeld één trede stijgen. Het kan per aanbieder van een autoverzekering verschillen hoe snel u op de ladder stijgt. De beloning voor het stijgen op de ladder is een korting op uw verzekeringspremie. Deze korting kan oplopen tot 80% korting op uw verzekeringspremie. Als straf valt u treden terug op de ladder (bij een schade die u claimt kunt u 4 tot 6 schadevrije jaren terugvallen). U kunt zelfs in een negatieve situatie belanden. In deze situatie moet u zelfs een toeslag (tot 25%) betalen.

De verzekeringsmaatschappij  kijkt bij het bepalen van uw verzekeringspremie, naar het aantal schadevrije jaren bij uw vorige verzekeraar (kijk voor meer informatie onder het kopje “Hoe toon ik het aantal schadevrije jaren aan” op deze pagina).  Daarnaast zal de verzekeringsmaatschappij ook kijken naar zaken zoals het aantal km dat u per jaar rijdt, welk beroep u heeft, uw leeftijd en uw woonplaats.

De schade die u claimt en die uiteindelijk betaald dient te worden door uw verzekeringsmaatschappij is van invloed op uw bonus-maluskorting. De hoogte van het bedrag dat u claimt is hierbij niet van invloed. Als het uw verzekeringsmaatschappij lukt om de schade op de andere partij te verhalen zal uw positie op de ladder hetzelfde blijven. Het is bij veel aanbieders van autoverzekeringen ook mogelijk dat u zelf de schade betaald om de positie op de ladder te behouden. Tot slot is het bij verzekeringsmaatschappijen in veel gevallen zo dat schade ontstaan door bijvoorbeeld storm, botsing met dieren, hagel en diefstal niet uw bonus-malus korting zal beïnvloeden.

Het is bij een aantal verzekeringsmaatschappijen mogelijk om een extra autoverzekering af te sluiten, waarbij u als u schade heeft gemaakt op dezelfde positie blijft staan op de bonus-malusladder.  Het kan wel zo zijn dat als u in een bepaald jaar schade heeft gemaakt u niet het daarop volgende jaar een trede stijgt. Uw positie blijft dus in zo’n geval een jaar hetzelfde, maar u daalt niet bijvoorbeeld 5 treden.

Het bonus-malussteem en de kortingen die hieraan verbonden zijn kunnen nog wel eens per aanbieder van een autoverzekering verschillen. Het is daarom aan te raden om u goed te laten informeren door de verzekeringsmaatschappij en zorgvuldig de algemene voorwaarden te lezen van verschillende aanbieders voordat u uw keuze maakt.

Hoe toont u het aantal schadevrije jaren aan?

In deze paragraaf staat uitgelegd hoe het aantal schadevrije jaren wordt doorgegeven aan uw nieuwe verzekeringsmaatschappij als u van autoverzekering wilt wisselen.

In het verleden was er een royementsverklaring waarin stond hoeveel schadevrije jaren u heeft gereden. Deze royementsverklaring moest u dan zelf naar uw nieuwe verzekeringsmaatschappij toesturen. Deze verklaring is in 2007 vervangen door een Roy-data systeem. In dit systeem staan van alle verzekerden het aantal schadevrije jaren en hierdoor kan uw nieuwe verzekeringsmaatschappij makkelijk zien hoeveel schadevrije jaren u heeft gereden. Alleen autoverzekeringsmaatschappijen hebben toegang tot dit Roy-data systeem.

Het aantal schadevrije jaren heeft, zoals eerder beschreven staat op deze pagina, invloed op uw positie op de bonus-malusladder en dit heeft weer invloed op uw premiekorting of premietoeslag.

Als u alleen gebruik heeft gemaakt van een lease-auto, maar u heeft nu een eigen auto en wilt u een autoverzekering aanvragen, dan kunt u een leaseverklaring aanvragen bij uw leasemaatschappij. Hierin staat ook hoe lang u schadevrij heeft gereden in de periode dat u een auto heeft geleaset. Door een groot aantal autoverzekeringsmaatschappijen wordt deze leaseverklaring geaccepteerd.

Het is alleen mogelijk om schadevrije jaren op te bouwen als de autoverzekering geregistreerd staat op uw naam. Daarnaast zijn de schadevrije jaren gebonden aan de polis en kunt u als u een tweede auto heeft niet zomaar de schadevrije jaren overzetten naar de tweede auto die u heeft aangeschaft.

Het is soms mogelijk om bij het overlijden van uw partner of bij scheiding het aantal schadevrije jaren over te dragen van de ene persoon naar de andere persoon.