Begrippenlijst

Begrippenlijst Autoverzekering

In de polisvoorwaarden van autoverzekeraars worden begrippen gebruikt die niet altijd even bekend zijn. Om deze reden hebben we een selectie gemaakt van veel voorkomende begrippen inclusief de betekenis van deze begrippen.

Aanvullende autoverzekering

Het is mogelijk om naast een WA, Beperkte Casco en Volledige Casco, aanvullende zaken te verzekeren.

Voorbeelden van aanvullende autoverzekeringen zijn:
– Rechtsbijstandverzekering
– Schadeverzekering Inzittenden
– Ongevallen Inzittenden

All-Risk Verzekering

Dit wordt ook wel Volledige Casco Verzekering genoemd.
Met een All-Risk verzekering bent u ook gedekt voor schade aan uw eigen auto die u zelf heeft veroorzaakt.

Beperkte Casco Verzekering

Dit wordt ook weleens een WA-plus verzekering genoemd.
Met een Beperkte Casco Verzekering bent u gedekt voor schade die is veroorzaakt buiten uw schuld om, zoals door natuurgeweld of inbraak in uw auto.

Bonus/Malus Ladder

Dit wordt ook vaak No-claim korting genoemd. Uw premie wordt berekend op basis van uw positie op de Bonus/Malus Ladder. Als u een aantal jaren schadevrij rijdt kunt u stijgen op deze ladder en ontvangt u een hogere korting. Als u schade moet claimen bij uw autoverzekeraar zakt u weer op de ladder. Het kortingspercentage en het aantal jaren dat u schadevrij moet rijden om te stijgen op deze ladder verschilt per verzekeraar. U kunt deze Bonus/Malus Ladder terugvinden in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Dagwaarde van uw auto

Dit is de huidige waarde van uw auto. U kunt dit zien als het geld dat u nu zou moeten uitgeven om exact dezelfde auto te kopen. De dagwaarde is afhankelijk van veel zaken, zoals:

  • Hoe oud uw auto is
  • Hoeveel km er met uw auto is gereden.

Molest

Schade die door molest wordt veroorzaakt is meestal niet gedekt door uw autoverzekering.
Voorbeelden van molest zijn:
– (Burger)oorlog
– Kernramp
– Opstand tegen de regering

Roy Data

Dit is een landelijke databank waarbij is opgeslagen hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Als u verandert van autoverzekering kan uw nieuwe verzekeraar in deze databank makkelijk opzoeken hoeveel schadevrije jaren u heeft gereden en hoeveel korting u kunt ontvangen.

Verkoopwaarde van uw auto

Dit is het bedrag waarvoor u uw auto had kunnen verkopen, voordat u schade met uw auto heeft gemaakt.

WA autoverzekering

Dit is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die u verplicht bent om af te sluiten als u een auto heeft. Deze WA autoverzekering dekt de schade die u tijdens een ongeluk bij een andere weggebruiker veroorzaakt. Meer informatie over een WA autoverzekering kunt u vinden op onze pagina: Dekking autoverzekering