Autoverzekering opzeggen

Opzeggen autoverzekering

Bent u van plan om uw huidige autoverzekering op te zeggen? Er kunnen verschillende redenen bestaan om een autoverzekering op te zeggen. Het kan zo zijn dat u niet tevreden bent over uw huidige verzekering of dat u een andere autoverzekering heeft gevonden met een lagere premie en/of een betere dekking. Het is ook mogelijk dat u, uw auto verkoopt. Ook dan is het mogelijk om uw autoverzekering op te zeggen of op te schorten.

Opzeggen van autoverzekering

Op deze pagina wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende zaken:

– Het laten opzeggen van uw huidige autoverzekering door uw nieuwe verzekeraar
– Het opzeggen of opschorten van uw autoverzekering bij verkoop van uw auto
– Het automatisch meenemen van uw opgebouwde schadevrije jaren
– Het opzegtermijn van een autoverzekering
– Het opzeggen van uw autoverzekering wanneer de polisvoorwaarden zijn gewijzigd
– Een voorbeeld van een opzegbrief van een autoverzekering

Wisselen van autoverzekeringAls u een nieuwe autoverzekering heeft gevonden die beter past bij uw persoonlijke wensen, dan bestaat vaak de mogelijkheid dat uw nieuwe autoverzekering, uw huidige autoverzekering opzegt. U hoeft dan niet zelf uw autoverzekering op te zeggen. U dient dan alleen toestemming te geven dat uw nieuwe autoverzekering, uw huidige autoverzekering mag opzeggen.

Auto verkocht

Autoverzekering opzeggen
Als u, uw auto heeft verkocht, kunt u meestal direct uw huidige autoverzekering opzeggen. U krijgt dan in de meeste gevallen de betaalde premie terug voor de resterende periode. Als bewijs van verkoop van uw auto dient u wel een vrijwaringsbewijs te overleggen.

Autoverzekering opschorten
Het is ook mogelijk om uw autoverzekering op te schorten. Dit betekent dat u in de periode dat u nog geen nieuwe auto heeft gekocht geen premie hoeft te betalen. Op het moment dat u een nieuwe auto heeft gekocht, kunt u deze autoverzekering voortzetten.

Schadevrije jaren

Als u, uw huidige autoverzekering opzegt, kunt u automatisch uw opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar uw nieuwe autoverzekering. Er bestaat namelijk een database waar de schadevrije jaren van alle automobilisten is opgeslagen. Alle autoverzekeraars hebben toegang tot deze database. Uw nieuwe verzekeraar kan dus heel makkelijk uw opgebouwde schadevrije jaren opzoeken.

Opzegtermijn

In het verleden hadden de autoverzekeraars allemaal verschillende opzegtermijnen. Er is sinds begin 2010 een nieuwe wetgeving ingegaan omtrent het opzegtermijn, waarbij het na een termijn van 12 maanden mogelijk is om iedere maand uw autoverzekering op te zeggen. Het opzegtermijn na een 1 jarig contract is dus bij iedere verzekeraar 1 maand.

Geen opzegtermijn als polisvoorwaarden zijn gewijzigd

Als uw autoverzekeraar de polisvoorwaarden van uw autoverzekering wijzigt, bijvoorbeeld door de premie binnen het contracttermijn te verhogen, dan is het mogelijk om per direct (zonder opzegtermijn) uw autoverzekering op te zeggen.